måndag 28 februari 2011

Städning och budget

När jag kom till jobbet idag var det tomt och ödsligt, "bara" tre medarbetare som donade med pianoflytt och planering. Resten av fritidshemsbarnen och personalen var på fotbollsturnering. Så tomt och så trist att arbeta i ett nästan tomt hus. Tur att en liten kille från Björkbacken kom förbi så jag fick mig en pratstund.

Sen blev det skrivbordsstädning vilket resulterade i att jag kunde dammtorka det fram på eftermiddagen. Fantastiskt fint blev det! Men jag vet också vad som väntar. Jag kommer inte att hitta ett enda papper när jag återvänder till jobbet i morgon. Förut visste jag i alla fall i vilken hög jag hade de olika sakerna...

I kväll har jag jobbat med budgeten. Det känns faktiskt ganska så pirrigt att handskas med alla dessa slantar. Jag vill att de ska användas på bästa möjliga sätt och nu känns det som att mina planer inför hösten kan gå i lås. Hoppas jag i alla fall.

Mina fina anställda vänder ut och in på sig för att räcka till överallt och ibland behövs ett par extra ögon, ett par extra öron eller en extra famn. Det försöker jag att få till där behoven är som störst.

Och så gnuggar jag en idé som jag sakta håller på att sjösätta, en idé om mer samordning och samarbete för barn som behöver lite mer än sedvanlig klassrumsundervisning. Jag är, tillsammans med goda medarbetare, på god väg att få till det. Det är bara några pengar till som saknas. Eftersom inte hela budgettilldelningen är klar har jag goda förhoppningar. Hoppas, hoppas gör jag i kväll!

torsdag 17 februari 2011

Bestämmer du när jag ska lägga mig?

Det finns rätt så många guldstunder i mitt jobb, inte minst i de små samtalen med eleverna, de där spontana samtalen som uppstår precis var och när som helst.

Igår hände det utanför Skolrestaurangen där jag sprang på lilla S som just kommit från Skolbion och tillsammans med mig ramlade ner på en soffa för att pusta ut lite. "Hej rektorn!" ekade det när jag klev in där. Inte kan man springa förbi då!

Jag satte mig hos S och småspråkade lite om Skolbion. Så frågade hon om det är roligt att bestämma. Jodå, det var jag ju tvungen att tillstå.
- Bestämmer du över mig? frågade hon.
- Ja, en del, svarade jag.
- Bestämmer du när jag ska gå och lägga mig? frågade hon sedan.
Det var lite svårt att hålla sig för skratt då, men jag svarade att det bara är i skolan som jag bestämmer över henne. Efter en stunds tyst funderande sa S:
- Hemma är det mamma som är rektor.

Varm i hjärtat och med ett leende på läpparna fortsatte sedan min arbetsdag med betydligt jobbigare saker än så, men lilla S made my day.

måndag 14 februari 2011

Göra-listan och allt det andra

Ännu en kreativ och härlig arbetsdag där jag faktiskt hunnit träffa en hel del av mina medarbetare har förflutit. Såna dagar känns alltid bra, dagar då de spontana samtalen leder oss framåt mot en ännu bättre skola. I flera samtal har jag vänt och vridit på tankar tillsammans med kloka medarbetare, en helt underbar känsla!

Vid hemdags konstaterade jag att "göra-listan" bara hade fått ett par strykningar. Depp. Jag har ju jobbat som en tok idag, inte rullat tummarna direkt.

Men så tänker jag att de där fina samtalen jag haft, de som betytt något verkligt för skolans utveckling, de fanns inte nedklottrade på min minneslapp. De kan inte heller stå där, för det är ibland i det spontana som det faktiskt sker, den där fria tanken som virvlar iväg och blir till något större och bättre.

Så "göra-listan" har jag kvar och dessutom en massa goda tankar att vända vidare på. Mmm...

fredag 11 februari 2011

Något insnöad...

Redan igår började jag ana att det kunde bli arbete hemma idag. Snön vräkte ner och det blåste så tallkronorna vajade som palmer. Mycket riktigt; fredagsmorgonen var inbäddad i ett tjockt duntäcke av snö och det hela förbättrades stadigt av ny nederbörd.

Klockan sju ringde vår bussansvarige och sa att det blev svårt för bussarna att köra alla barn till skolan idag. Jag var inte förvånad. Jag avvaktade läget och ringde sedan till en kollega som reser samma väg som jag. Hon hade haft fullt sjå att ta sig hem igår kväll och hade bestämt sig för att jobba hemma idag. En träff med henne var det enda bokade mötet för mig idag, så det blev hemmabeslut för mig också.

Telefon och mail har gått varm under dagen, tänk vad teknik är bra när den fungerar. Jag har ägnat dagen åt att tömma mailboxen som behövde en rejäl omgång. Trots att jag försöker att hålla efter den varje dag så fylls den obarmhärtigt på. Jag började med 575 mail och slutade fem timmar senare med 35 mail som jag inte kan radera ännu. Känner mig oerhört nöjd just nu!

söndag 6 februari 2011

Gnestastämma med ös

Igår var det dags för årets upplaga av Gnestastämman, denna gång med lite mer ungdomlig touch än eljest. Och vilket ös det var, helt fantastiskt!

Min insats i det hela var att agera domare vid "Folkbandskampen", en inte helt enkel uppgift. Tre grupper hade anmält sig och uppdraget var att göra om en schlagerklassiker till något mer folkdansvänligt format.

Grupperna Freja, Rappakalja och RÄFV hade tagit sig an uppgiften på en konstruktivt och spännande sätt. Ni kan ju ana hur "Smoke on the water" låter som vals eller polska!

Efter en stunds överläggningar kunde till slut juryn enas om att RÄFV kammat hem segern med sin humoristiska och välljudande version av "Leende guldbruna ögon". Glädjen stod högt i tak, ingen skrek domarjävel och sen tog dansen vid. Det var så härligt att se hur gammal och ung tillsammans svängde sina lurviga till långt fram mot midnatt.

Tack Tove, Karin, Åsa, PeO och Leffe för en underbar stämma!


fredag 4 februari 2011

Uppdrag och skratt i god kombination

Två mycket intensiva chefsdagar är till ända och det är ganska fredagsslut i skallen. Inte konstigt egentligen, vi har haft spännande diskussioner.

Mycket har kretsat kring mål, resultat och våra kvalitetsredovisningar. Att jobba med internkontrollplanen låter väl inte så där värst upphetsande, men allt detta har lett till djupa diskussioner om vad det faktiskt är vi arbetar med och mot.

Vi har konstaterat att vi börjar formera en riktigt bra chefsgrupp med djupt intresse för uppdraget, blandat med mycket skratt och humor. Bättre än så kan man ju inte ha det i en arbetsgrupp. Med denna goda grund kommer vi att fortsätta utveckla förskola, grundskola och allt annat i vårt verksamhetsområde!

onsdag 2 februari 2011

Skapande skola, here we come!

Aaahhh, i kväll känns det så väldigt bra. Jag har klickat på knappen "Skicka" på Kulturrådets hemsida och där ligger 530 000:- och väntar på att få omsättas i skapande och kulturella upplevelser för Gnesta kommuns grundskoleelever. Jag säger inte om, utan när vi får pengarna :)

Vi har sju olika projekt som vi sökt pengar för; allt från musik, dans och hantverk till experimentellt skapande på spännande ART LAB Gnesta. Jag njuter av tanken att alla våra elever kommer att få nya härliga estetiska upplevelser med sig i livet.

Idag har jag också varit på första kurstillfället i PUFFIMOK-kursen "Mål- och resultatstyrning" för kulturskolechefer. Massor och åter massor tankar och funderingar har jag nu med mig, men det återkommer jag till. Nu ska jag bara njuta av goda tankar om Skapande skola!